Σχολική εορτή της 28ης Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Λονδίνου πραγματοποίησαν μία εντυπωσιακή γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού του Αγίου  Νικολάου.

Τα παιδιά παρουσίασαν με ενθουσιασμό, αλλά και με σοβαρότητα και σεβασμό, ένα καταλυτικό έργο για τον πόλεμο του ?40, βαρύνουσας ιστορικής σημασίας για την παιδική ηλικία, μέσα από μια θεατρική προσαρμογή του μυθιστορήματος «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκη Ζέη. Συγκεκριμένα, οι μαθητές με τη δική τους μοναδική θεατρικότητα και υπό την καθοδήγηση της δασκάλας της Γ? τάξης κας Χριστίνας Βασιλείου, η οποία κατέχει ειδικές γνώσεις στο εφαρμοσμένο θέατρο μέσα από εξειδικευμένες σπουδές, και τη βοήθεια της δασκάλας της Δ? τάξης κα Μαρίνας Αντωνίου, μαγνήτισαν με αξιοθαύμαστο τρόπο γονείς και εκπαιδευτικούς, επικεντρώθηκαν στη σημασία της κατοχής του 1940 και ανέδειξαν την παιδαγωγική σημασία του θεάτρου για τη γνώση και συμμετοχή στην ιστορική μνήμη.

Στο τέλος της παράστασης το κοινό καταχειροκρότησε τον μικρό θίασο με ιδιαίτερη συγκίνηση. Την παράσταση συμπλήρωσε προβολή φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη με φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου από την Ελλάδα της κατοχής. Η θεατρική προσπάθεια των μαθητών πλαισιώθηκε τιμητικά από το υπόλοιπο μαθητικό δυναμικό του σχολείου με ξεχωριστά τραγούδια για την 28η Οκτωβρίου. Σημαντική ήταν η συμβολή της δασκάλας της μουσικής του σχολείου κα Ελίζας Βουνοτρυπίδου.

Ολοκληρώνοντας τη γιορτή, η Διευθύντρια κα. Μασούρου Βαρβάρα ανακοίνωσε τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες για το Σχολικό Έτος 2018-2019 και παρέδωσε στον σημαιοφόρο της Στ΄ τάξης Δημοτικού τη σημαία. Κάλεσε τους υπόλοιπους παραστάτες τιμώντας τους και υπενθυμίζοντάς τους την παρουσία τους στην Ιερή Δοξολογία στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Λονδίνου της Αγίας Σοφίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018.

Την εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τη γιορτή της σημαίας τίμησε με την παρουσία του ο Πρόξενος στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο, κος Αθανάσιος Ριζάς, συγχαίροντας την παρουσία των μαθητών μας, καθώς και την κα Χριστίνα Βασιλείου για την εξαιρετική θεατρική παρουσία των μικρών μας μαθητών και την καθοριστική επιμέλεια όλης της γιορτής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *