“Το γαϊτανάκι”: Έθιμο της Αποκριάς

Οι Απόκριες έχουν φθάσει και φέτος και δεν θα μπορούσαμε να μην αναβιώσουμε ένα από τα πιο παιχνιδιάρικα έθιμά τους: «Το Γαϊτανάκι».

Το γαϊτανάκι αποτελεί μια παραδοσιακή γιορτή αιώνων, αγροτικών κυρίως περιοχών, συμβολίζοντας το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο.

Αποτελείται από 12 πολύχρωμες κορδέλες δεμένες σε ένα κεντρικό κοντάρι. Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι/ χορευτές πλέκουν, χορεύοντας με συγκεκριμένες κινήσεις γύρω από το στύλο, το γαϊτανάκι. Με τον χορό τους φτιάχνουν μια πολύχρωμη πλεξούδα από κορδέλες.

Αφού, λοιπόν, συζητήσαμε για όλα τα παραπάνω, κάθε παιδί έφτιαξε το ατομικό του έργο τέχνης αναπαριστώντας το, ενώ συνεχίσαμε με το «Γαϊτανάκι της Τάξης μας»: μια ομαδική κατασκευή! Φυσικά, δεν παραλείψαμε να ασχοληθούμε και με τη λέξη «γαϊτανάκι» και να κατανοήσουμε από ποια γράμματα αποτελείται! Στο τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, πιάσαμε όλοι τις κορδέλες και χορέψαμε το «γαϊτανάκι»!

Comments are closed.