Τσικνοπέμπτη: Άλλο ένα έθιμο της Αποκριάς

Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, αυτή της κρεατινής, και ως είθισται γιορτάζεται η Τσικνοπέμπτη!  Η Τσικνοπέμπτη μας δίνει  την ευκαιρία να καταναλώνουμε με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο το κρέας, πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.

Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο ελληνικό νηπιαγωγείο Λονδίνο που αγαπάμε να γιορτάζουμε και ιδιαίτερα μαζί με τις οικογένειες των μικρών μαθητών, κάναμε ένα μεγάλο «τσιμπούσι» με φαγητά που είχαν φτιάξει οι γονείς και βέβαια πάντα με παραδοσιακή ελληνική σαλάτα και τζατζίκι!

Βέβαια, ύστερα δεν έλειψαν οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και τα παραδοσιακά παιχνίδια!

Comments are closed.